Na kole – Podkozákovskem

Posted on

Doporučená trasa z Kozákova přes Malou Skálu a Rotštejn do Turnova
Trasa č. 1
Kozákov – chata – červená a modrá cyklotrasa – Smrčí (zadní) – (5 km) – modrá cyklotrasa – Koberovy (8 km) – modrá cyklotrasa – Vrát (9 km) – modrá cyklotrasa – Malá Skála (13 km) – neznačeno, odbočit před železničním přejezdem vlevo na silnici směr Rakousy – Dolní Zbirohy, Nad Tunelem (15 km) – červená cyklotrasa – Zbirohy, odbočka k hradu (16 km) – červená cyklotrasa – Besedice (18,5 km) – zelená cyklotrasa – Loučky (20 km) – zelená cyklotrasa – Klokočí (22 km) – zelená cyklotrasa – Rotštejn (23 km) – hrad – zelená cyklotrasa – Na Špici (23,5 km) – zelená cyklotrasa – Dubecko, odbočka k rozhledně (25 km) – zelená cyklotrasa – Kvítkovice (26 km) – zelená cyklotrasa – Sekerkovy Loučky (27,5 km) – modrá cyklotrasa – Podchlomecký mlýn (31 km) – modrá cyklotrasa – Turnov, náměstí (33 km).

Doporučený okruh z Turnova přes Malou Skálu a Rotštejn

Okruh č. 2
Turnov, náměstí – červená cyklotrasa – Záholice (3,5 km) – červená cyklotrasa – Dolní Zbirohy, Nad Tunelem (7 km) – neznačeno, po silnici – Malá Skála (9 km) – zelená cyklotrasa – Besedice, odbočka (11 km) – červená cyklotrasa – Koberovy (12 km) – červená cyklotrasa – Prackov (15 km) – modrá cyklotrasa – Vesec (17 km) – modrá cyklotrasa – Rotštejn (18,5 km) – modrá cyklotrasa – Turnov, náměstí (27 km).

Turistické zajímavosti:

Besedické skály
Pískovcové skalní skupiny u Besedic nad údolím Jizery (Kalich se skalní modlitebnou českých bratří a Chléviště s výhledy do údolí Jizery) s vyhlídkovou okružní stezkou kolem Sokola se skalními bludišti.

Dubecko
Kaplička, kamenná brána, rozhledna.

Kozákov
Výrazný vrchol Ještědsko-kozákovského hřbetu. V prvohorní vyvřelině melafyru nálezy drahých kamenů (achátů, jaspisů, chalcedonů…). V Radostné pod Kozákovem se nachází Votrubcům lom s brusírnou a expozicí broušených kamenů. Rozhledna. Riegrova chata KČT Semily z roku 1928. Paragliding.

Malá Skála
Obec ze 14. století. Vranov, zbytky hradu na úzkém Vranovském hřebeni z 15. století, který byl nazýván též Skály. Po r. 1820 romanticky upraven na Pantheon a přistavěna novogotická kaple. Vyhlídka na řeku Jizeru. Barokní zámek, přestavěn v 19. století a secesně upraven poč. 20. století je nepřístupný. Kaple sv. Vavřince s výzdobou od malířů J. Jíry a V. Komárka. Roubené stavby. Boučkův statek, hospoda a galerie. Rodiště spisovatelky Jarmily Glazarové (1901 – 77). Letovisko. Žlutá plovárna.

Rotštejn
Zbytky skalního hrádku z přelomu 13. a 14. století. První zmínka o hradu je z roku 1318. Hrad byl z větší části dřevěný. Zpustl v 15. století. Zachovány skalní místnosti, černá kuchyně s komínem vytesaným do skály, cisterna a zbytky zdiva. V osadě je skalní kovárna a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1718.

Sekerkovy Loučky
Zbytky Loučského vodního systému s rybníky a vodním kanálem.

Smrčí (zadní)
V budově obecního úřadu se nacháí galerie se stálou expozicí výtvarných děl profesora Miroslava Hrachy.

Turnov
Město založeno kolem roku 1250 sloučením vsí Turnova a Hruštice. Od 16. století tradice kamenářství a od 18. století výroba skelné kompozice. Šperkařská škola založena roku 1884. Původní gotický kostel sv. Mikuláše z poloviny 14. století byl zbarokizován roku 1722. Barokní klášterní kostel sv. Františka z Assisi z let 1651 – 55 byl empírově upraven roku 1822. Hřbitovní kostel P. Marie z let 1838 – 53 je jednou z prvních novogotických staveb tohoto typu v Čechách. Kostel sv. Jana Křtitele z přelomu 12. a 13. století v Nudvojovicích. Dominantní kostel sv. Matěje na Hruštici. Radnice původně renesanční z roku 1526 byla přestavěna novorenesančně roku 1894. Židovský hřbitov. Muzeum Českého ráje s mineralogickou, šperkařskou, historickou a národopisnou expozicí. Panoramatický obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou je největším obrazem Mikoláše Alše (8,5 x 10 m). Rodiště obrozenců Fortunáta Durycha (1738 – 1822) a Antonína Marka (1783 – 1877) i filozofa Jana Patočky (1907 – 77). Správa CHKO Český ráj. Galerie Granát.

Z náměstí Českého ráje vedenaučná „Zámecká stezka“ na zámek Hrubý Rohozec. Prochází kolem Dlaskova statku – unikátní venkovská stavba v údolí řeky Jizery v Dolánkách u Turnova, typická ukázka roubené architektury jizerského typu z přelomu 18. a 19. století, národopisná expozice.

Zbirohy
Zříceniny gotického hradu založeného v 80. letech 14. století. Zpustl po roce 1442, kdy byl pobořen. Příklad šlechtického sídla z doby Václava IV.

Přepsáno z informačního létáku vydaného Městem Turnovem (Odbor cestovního ruchu).