Na kole – Z Rovenska pod Troskami na Kozákov

Posted on

Doporučený okruh z Rovenska pod Troskami na Kozákov
Okruh č. 1
Rovensko pod Troskami, náměstí – cyklotrasa č. 4176 – Tatobity (4 km) – cyklotrasa č. 4176 – Bačov (8 km) – červená cyklotrasa – Kozákov, chata (10 km) – červená cyklotrasa – Prackovské sedlo (13 km) – červená a modrá cyklotrasa – Prackov (14 km) – modrá cyklotrasa – Vesec (16 km) – modrá cyklotrasa – Rotštejn (18 km) – zelená cyklotrasa – Na Špici (19 km) – zelená cyklotrasa – Dubecko, odbočka k rozhledně (20 km) – zelená cyklotrasa – Kvítkovice (21 km) – neznačeno, odbočit vlevo na místní komunikaci – Volavec (22,5 km) – neznačeno, vpravo po silnici směr Svatoňovice – křižovatka u Svatoňovic (24 km) – neznačeno, odbočit vlevo – Roudný (25 km) – neznačeno, odbočit vlevo na místní komunikaci – Blatec (27,5 km) – neznačeno, vlevo po silnici – Rovensko pod Troskami, Na Týně (29 km) – zvonice – cyklotrasa č. 4176 – Rovensko pod Troskami, náměstí (30 km).

Doporučený okruh z Rovenska pod Troskami na Tábor
Okruh č. 2
Rovensko pod Troskami, náměstí – červená pěší trasa a neznačená místní komunikace – Křečovice (3 km) – neznačeno, vpravo po lesní cestě – Bítouchov (5 km) – červená pěší trasa po silnici – Dráčov (8 km) – neznačeno, silnice – Lomnice nad Popelkou (13 km) – cyklotrasa č. 4171 – Tábor (16 km) – červená cyklotrasa – Košov (18 km) – červená cyklotrasa – křižovatka nad Dráčovem, rozhled (20 km) – červená pěší trasa – Bítouchov (23,5 km) – červená pěší trasa a vpravo neznačená lesní cesta – Křečovice (25,5 km) – neznačeno, vpravo po místní komunikaci – Rovensko pod Troskami, náměstí (28,5 km).

Doporučený okruh z Rovenska pod Troskami na Trosky
Okruh č. 3
Rovensko pod Troskami, náměstí – cyklotrasa č. 4176 – Na Paldě (1,5 km) – cyklotrasa č. 4176 – Újezd pod Troskami (5,5 km) – červená cyklotrasa – Troskovice (9 km) – modrá a bílá cyklotrasa – odbočka k hradu Trosky (10 km) – modrá cyklotrasa – Borek pod Troskami (13 km) – modrá cyklotrasa – Doubravice (15,5 km) – bílá cyklotrasa – Radvánovice (16 km) – neznačeno, po silnici – Štěpánovice (18 km) – neznačeno, po silnici – Rovensko pod Troskami, Na Týně (20,5 km) – zvonice – cyklotrasa č. 4176 – Rovensko pod Troskami, náměstí (21,5 km).

 

Turistické zajímavosti na trase:

Dubecko
Kaplička, kamenná brána, rozhledna

Kozákov
Výrazný vrchol Ještědsko-kozákovského hřbetu. V prvohorní vyvřelině melafyru nálezy polodrahokamů (achátů, jaspisů, chalcedonů…). V Radostné pod Kozákovem je ve svahu Votrubcům lom s brusírnou a expozicí broušených kamenů. Rozhledna. Riegrova chata KČT Semily z roku 1928. Paragliding.

Lomnice nad Popelkou
Město pod Táborem. Barokní zámek z r. 1737 je účelově využit. Gotický kostel sv. Mikuláše v r. 1590 vyhořel a na jeho místě byl postaven barokní chrám v letech 1781 – 82. Lomnický graduál. Hřbitovní kostel sv. Jana Křtitele z r. 1768, při něm dřevěná zvonice z roku 1652. Radnice z roku 1864 s pamětní deskou připomínající pobyt B. Smetany roku 1871. Roubené domy v části Karlov. Městské muzeum v Šlechtově Hrubém domě.

Rotštejn
Zbytky skalního hrádku z přelomu 13. a 14. století. První zmínka o hradu je z roku 1318. Hrad byl z větší části dřevěný. Zpustl v 15. století. Zachovány skalní místnosti, černá kuchyně s komínem vytesaným do skály, cisterna a zbytky zdiva. V osadě je skalní kovárna a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1718.

Rovensko pod Troskami
Městečko již od roku 1371, kdy vzniklo při starší osadě na Týně.l Rovensko bylo ve středověku známé jako místo, kde se brousily drahé kameny. Pověst vypráví, že první brusiči přišli z Itálie za Karla IV. A naučili brousit drahé kameny místní obyvatelstvo. Drahé kameny z okolí byly použity na výzdobu kaple sv. Kříže a sv. Kateřiny na Karlštejně i ve svatováclavské kapli chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Muzeum. Kostel sv. Václava. Nejznámější rovenskou pamětihodností je dřevěná zvonice z r. 1630 s tzv. rebelantskými zvony obrácenými srdcem vzhůru. Zvony Svatý Václav, Svatý Jan Křtitel a Svatý Jiří se do pohybu uvádějí šlapáním obsluhy. Zvonice je přístupná s průvodcem.

Tábor
Původně Chlum, melafyrový vrch (678 m). Dnešní pojmenování vzniklo podle táborů lidu v době husitské. Kostel Proměnění Páně. Křížová cesta s reliéfy – odlitky železáren v Blansku z r. 1898. Na konci křížové cesty je studánka Křížovka. Turistická chata s rozhlednou (uzavřena).

Trosky
Zřícenina hradu, který postavil na dvou vypreparovaných věžích čedičového suku Čeněk z Vatenberka v letech 1380 – 90. Hrad zpustl za třicetileté války. Vyšší věž se nazývá Panna (59 m) a nižší Baba (49 m). Jedna z pověstí, která vysvětluje tato pojmenování věží pochází ze začátku 15. století, kdy hrad vlastnili páni z Bergova. Tehdy prý na hradě sídlila stará Bergovna, která vyznávala husitskou víru, a její vnučka, katolička. Pověst vypráví, že stará Bergovna sídlila v nižší věži a její vnučka ve věži vyšší. Nesnášely se a velmi často se hlasitě hádaly, až to bylo slyšet v podhradí. Lidé potom začali věže nazývat Baba a Panna. Nyní lze vystoupit na vyhlídkovou věž z 19. století a po schodišti i na věž Babu. Trosky poskytují nádherný rozhled na Český ráj. dominanta a jeden ze symbolů Českého ráje.

Přepsáno z informačního letáku vydaného Městem Turnovem (Odbor cestovního ruchu).